Συνταγές

Χοιρινή πανσέτα γεμιστή στο φούρνο

Υλικά
1 πανσέτα χοιρινή 1 1/5 κιλό χωρίς κόκκαλο ανοιγμένη
4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
Δεντρολίβανο
1/5 κιλό πατάτες
100 gr φρέσκο βούτυρο
150gr Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά την πανσέτα.
Από την πλευρά που έχουν αφερεθεί τα κόκκαλα, αλατοπιπερόνουμε και βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το δεντρολίβανο.
Το διπλώνουμε και το δένουμε με σπάγγο σφιχτά σε ρολό, το αλείφουμε με το βούτυρο και το πασπαλίζουμε απ' έξω με αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες τις αλατοπιπερόνουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί μαζί με το κρέας.
Ρίχνουμε το λαδι και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 2 ώρες περίπου στους 200 βαθμούς, γυριζοντάς το τακτικά για να ψηθεί παντού.


Κόκορας γεμιστός στο φούρνο

Υλικά
1 κόκορας, 2 κιλά
500gr συκωτάκια φρέσκα κοτόπουλου
60gr ρύζι κίτρινο
100gr λαδοτύρι ή πεκορίνο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 gr ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τον κόκορα, εσωτερικά και εξωτερικά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Αν έχετε γκαζάκι περάστετον μια φορά από τη φλόγα για να καούν όλα τα μικρά πούπουλα που μπορεί να έχουν μείνει επάνω του.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε ψιλοκομμένα τα συκωτάκια να σωταριστούν για 15΄.
Μόλις σβήσουμε το τηγάνι, ρίχνουμε σε αυτό, τη ρίγανη, το ρύζι και το λαδοτύρι κομμένο σε μικρούς κύβους.
Πέρνουμε τον κόκορα, τον αλατοπιπερόνουμε εσωτερίκα και με ένα κουτάλι τον γεμίζουμε με τα υλικά μας.
Με ένα μικρό βελόνι του ράβουμε την τρύπα να μη βγει η γέμιση και αφού τον πασπαλίσουμε με αλάτι και πιπέρι εξωτερικά τον τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 1/5 ώρες.
Στη διάρκεια του ψησήματος τον γυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.


Μελιντζάνες σκορδοστούμπι

Υλικά
1 κιλό μελιντζάνες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομένο
1 1/5 κιλό νταμάτες ώριμες ή κονκασέ
100 gr ελαιόλαδο
200 gr ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομένο
αλάτι,πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τις μελιντζάνες από το προηγούμενο βράδυ και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν όλη τη νύχτα.
Περνάμε τις ντομάτες απο τον τρίφτη και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά.
Ρίχνουμε τις μελιντζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με όλα τα υλικά μέχρι να πιούν όλα τα υγρά και να δημιουργηθεί μια δεμένη παχιά σάλτσα.
Τότε ρίχνουμε το ξύδι,ανακατεύουμε καλά για να πάει σε όλο το μείγμα και σβήνουμε τη φώτια. Μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως λαδερό φαγητό ή σαν πρώτο πιάτο.


Κουνέλι κοκκινιστό

Υλικά
1 κουνέλι (1 1/5 κιλό)
3 πουράκια σκόρδο ψιλοκομένο
100gr λαδοτύρι ή πεκορίνο κομμένο σε κύβους
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
1 ltr ξύδι
200gr τοματοπελτέ
500gr νερό

Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε το κουνέλι σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε καλά με νερό και το αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστεί σε μια λεκάνη με το ξύδι.
Μόλις περάσει η ώρα το τηγανίζουμε με ελαιόλαδο αρκετά καλά, μέχρι να ροδίσει και να φύγει το αίμα.
Κατόπιν σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και τον πελτέ να σωταριστεί, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τελος το κουνέλι και το νερό.
Αφήνουμε να βράσουν για 30΄ μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Μόλις σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λαδοτύρι ή το πεκορίνο, ανακατεύουμε μια φόρα και είναι έτοιμο.
Συμβουλή να βάλετε το λάδι που τηγανίσατε το κουνέλι στην κατσαρόλα.
Μπορεί να είναι λίγο πιο βαρύ, έχει όμως όλη τη νοστιμιά του κουνελιού.


Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά
1 μέτρια γαλοπούλα
1 kgr πατάτες
1 κεφάλι σκόρδο
200 gr ρύζι κίτρινο
150 gr λαδοτύρι Ζακύνθου( ή κάποιο αλλο πικάντικο τυρί π.χ πεκορίνο)
100 gr κουκουνάρι ψύχα
ρίγανη
κύμινο (ελάχιστο)
μείγμα κοτόπουλου(πικάντικα μπαχάρικα μαζί)
αλατι,πιπέρι κατά βούληση
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια της και τα βάζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη και το κύμινο.
Όταν ροδοκοκκινήσουν τα συκωτάκια, προσθέτουμε το ρύζι,το κουκουνάρι και το τυρί και τα σωτάρουμε μαζί για 5'.
Παίρνουμε τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε εσωτέρικα και εξωτέρικα με το μείγμα κοτόπουλου, αλάτι και ρίγανη και με ένα κουτάλι τη γεμίζουμε με τα σωταρισμένα συκωτάκια.
Με ένα σπάγγο ράβουμε την άκρη και γεμίζουμε το ταψί με πατάτες κυδωνάτες κομμένες και αλατοπιπερωμένες.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας (1 ώρα για κάθε κιλό).


Αλανιάρα κότα αυγολέμονο..

Υλικά
1 κότα 2 κιλά περίπου
1 κρεμύδι μέτριο
2 καρότα
4 κλαδάκια σέλινο
6 αυγά (για τη σούπα)
800gr ρύζι για τη σούπα
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση
Βάζουμε την κότα να βράσει για περίπου 2 ώρες (ανάλογα με το πόσο αλανιάρα είναι η κότα), μαζί με το κρεμύδι,τα καρότα και το σέλινο, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει.
Προσέχουμε να υπάρχει αρκετός ζωμός στο τέλος, γιαυτό αν χρειαστεί συμπληρώνουμες κατά την διάρκεια του βρασίματος,πάντα με καυτό νερό.
Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε την κότα από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό σε μια αλλη βαθιά κατσαρόλα για να είναι καθαρος από τα λαχανικά.
Ξαναβαζούμε τον καθαρό ζωμό στη φωτιά και μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για 10'.
Σε αυτήν τη διάρκεια, ξεχωρίζουμε από τα αυγά τον κρόκο από το ασπράδι και χτύπαμε σε μια λεκανη το ασπράδι μέχρι να φουσκώσει και να γινει παχιά μαρέγγα.
Τότε ρίχνουμε ένα-ένα τους κρόκους για να πάρει χρώμα η μαρέγγα και συνεχίζοντας να χτυπάμε το υλικό,προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφού βγάλουμε το ρύζι από τη φωτιά, με μιά κουτάλα ρίχνουμε λίγο απο τον καυτό ζωμό στη μαρέγγα για να δέσει με τη θερμοκράσια ανακατέυοντας πάντα καλά.
Τέλος αδειάζουμε το υλικό στην κατσαρόλα με το ρύζι χωρίς να το ανακατέψουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί αφρός και το αφήνουμε 5' να δέσει μόνο του.
Σερβίρετε καυτό και ανάλογα τα γούστα με τυρί τριμμένο...